Svédmasszázs

A szellemi-testi-lelki állapot masszázs segítségével történő javítása-fokozása a legősibb, természetes gyógymódok közé tartozik. Az érintés életszükségletünk: biztonságérzetet, örömöt, önbizalmat, megerősítést, melegséget, életerőt és energiát ad. Ezek hiánya miatt sokkal ingerültebbek leszünk, csökken az immunrendszer védekezőképessége, és ez olykor akár depresszióhoz is vezethet.

A svédmasszázs Európa legelterjedtebb masszázstípusa. Izomlazító, fájdalomcsillapító hatása révén a fáradt testrészek felüdítésére szolgál. A masszázs során a masszőr a testre simító mozdulatokkal az egész testet bekeni az olajjal, majd a test teljes ellazulás érdekében mély, simító, lazító mozdulatokat gyakorol. A szív felé irányuló mélysimítások elősegítik a testnedvek és a vérkeringés optimalizálását. Majd gyúró, dörzsölő, rezegtető nyomásokat alkalmaz elsősorban a háton, majd a mellkas felső részén, fartájékon és a lábakon, kezeken. Ezek a nyomások elősegítik az izmok ellazulását, és a merev, összetapadt izomrostokat szétválasztását.

A svédmasszázs élettani hatásai

A svédmasszázs során megfelelő fogásokkal mechanikai ingereket váltunk ki a testen. Ezek hatására alakulnak ki gyógyhatást eredményező válaszreakciók. Az érfalak átjárhatóságát fokozza, javul a bőr vérkeringése. A bőr alatti kötőszövetekben is hasznos. a svédmasszázs hatására izzadás jön létre, a vegetatív idegrendszer működésbe lép, gyúrásnál javul a vérkeringés az izmokban, a felhalmozott tejsav eltávozik. Masszázzsal javíthatjuk az izmok rugalmasságát, összehúzódását. A vér- és nyirokkeringés fokozódik, a változó nyomás hatására az erekből a vér szív felé áramlása felgyorsul, a szív tehermentesül, a vérnyomás csökken. A masszázs az idegrendszerre is hat (reflex masszázs). A simításnak nyugtató, a dörzsölésnek élénkítő hatása van. A svédmasszázs az úgynevezett klasszikus masszázs.

       Masszázs ellenjavallatai:

Lázas megbetegedés.

Leromlott legyengült egészségügyi állapot.

Ha súlyos szívbaja vagy keringési betegsége van.

Nem kompenzált magas vérnyomás, instabil - ingadozó vérnyomás.

Fertőző megbetegedések (a páciens egészsége nagymértékben romolhat).

Tüdő, mellhártya megbetegedése.

Bőrbetegségek, bőrfertőzések (pl.: gombás fert., övsömör, nyílt seb.)

Veszélyeztetett terhesség (ha nem veszélyeztetett, akkor is óvatosan a deréktájt kihagyva)

Menses első 3 napja (erősebb vérzést okozhat)

Vérzékenység ( pl.: gyógyszer, betegség, haemophilia, leukémia stb.)

Rosszindulatú daganatos megbetegedések.

     Minden heveny panasznál ami fájdalommal duzzanattal jár (pl.: különböző: ín szakadások, izom rándulások           heveny szaka).

Műtétek utáni lábadozási időszak.

Trombózis. Régebben előfordult trombózis esetén konzultáljon kezelő orvosával.

Ha epilepsziás vagy más hasonló idegrendszeri megbetegedése van.